Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

luni, 5 decembrie 2011

Recenzie: Brandon Sanderson - Elantris


         Am citit undeva că Brandon Sanderson e cel care continuă cărțile (mai exact magnifica sagă Roata Timpului) lui Robert Jordan. În momentul în care am citit autorul pe coperta cărții a fost suficient să mă convingă că are ceva să îmi dezvăluie, că are un conținut captivant. Și într-adevăr așa a fost deoarece altfel nu aș mai fi scris recenzia aceasta.
Elantris e un oraș în care în urmă cu zece ani magia a decăzut, nu se știe din ce cauză, însă a afectat economia întregii țări și a dus la revolte sângeroase. Cartea are trei personaje principale, prințul Raoden (transformat de Shaod în elantrian), prințesa Sarene (soția lui Reoden, dar care nu l-a cunoscut niciodată) și gyornul Hrathen (preotul care vrea să convertească Arelonul).


            Structura cărții
            Romanul Elantris al lui Brandon Sanderson, publicat în română la editura Tritonic în colecția Fantasy și are 720 de pagini pline de acțiune, magie și suspans. Structura cărții este simetrico-repetitivă, fiecare capitol având în centru un personaj principal prin prisma acțiunilor căruia este văzut Kae, capitala Arelonului și Elantris (fostul oraș al zeilor, acum un loc blestemat).
            Personajele principale
            Primul capitol îl are în centru pe Raoden, prințul moștenitor proaspăt transformat în elantrian, și alungat pe ascuns în Elantris. Al doilea capitol o are ca protagonistă pe prințesa Sarene, fiica regelui Eventeo din Teod (o țară vecină). Ea venea la nunta cu prințul Raoden; nu apucă să-l cunoască însă conform unei  clauze din contractul de logodnă ea devine soția lui, fără drept de a se recăsători. Al treilea capitol este despre gyornul (un grad preoțesc) Hrathen trimis în Arelon, să-l cucerească prin convertirea la religia Derethi. Această structură a capitolelor se va repeta pe parcursul a aproximativ 500 de pagini din roman; în ultimele 200 firele narative se împletesc și personajele sunt privite concomitent, în stilul narativ clasic.
Prințul Raoden este un intelectual chiar și în mocirla din Elantris, reușește să organizeze orașul decăzut și locuitorii săi la fel de denigrați, iar în același timp caută răspunsuri cu ajutorul cărora să readucă gloria de altă dată a mărețului și impunătorului oraș. Raoden este ajutat de amicul său, mereu pesimist, Galladon și Karata o fostă dușmancă.
            Prințesa Sarene, un diplomat de excepție, continuă comploturile începute de soțul ei, împotriva jalnicei conduceri a lui Iadon, actualul rege și socru totodată. Se impune într-o societate în care femeile nu aveau ce cauta în politică și in treburile statului și reușește să-și atragă de partea sa unii dintre cei mai bogați și merituoși nobili de la curte. Împreună cu ei se străduiește să aducă un om capabil pe tronul Arelonului, acum când prințul Raoden este considerat mort (în ochii arelonienilor statutul de elantrian e mult mai rău decât acela de decedat).
            Gyornul Hrathen încearcă o convertire pașnică a clasei sociale superioare, pentru a evita una sângeroasă, însă artetul Dilaf mereu îi pune bețe în roate, făcândul uneori chiar să se întrebe care dintre ei e mai credincios lui Jaddeth (zeul Derethi). Metodele logice pe care le folosește Hrathen par să nu aibă atâta efect pe cât are exemplul de fanatism religios pe care îl dă Dilaf (un arelonian convertit la Derethi).
            Tema romanului Elantris
            Textul lui Sanderson urmărește un război politico-religios desfășurat într-o lume instabilă atât din punct de vedere emoțional dar mai ales din punct de vedere magic, dus prin intermediul uneltirilor și comploturilor, a trădărilor și minciunilor, prin influențarea opiniei publice și gâdilarea orgoliului aristocraților și nu în ultimul rând, prin cuvântări în piața publică și împărțirea de hrană celor bătuți de soartă.
            La început poate nu pare un roman fantasy însă pe parcurs se dovedește a fi chiar unul dintre cele mai bune, deoarece magia își face simțită prezența mai mereu, poporul o disprețuiește și o slăvește în egală măsură, dar mai ales deoarece e catalizatorul întregii acțiuni a romanului.

            Elantris trebuie citită dacă vrei să fii un adevărat cititor de fantasy. Dacă există vreun canon fantasy, atunci cu siguranță această carte trebuie să facă parte din el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...