Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Recapitulare literară 7-8

Recapitularea asta e mai mult o promisiune către mine însumi, decât către voi ca cititori, așa că nu mai aveți prea mult de suportat, aproape am terminat cu recenziile.

Joi, 14 iunie: Guillaume Musso - ... și dupăRomanul lui G. Musso este unul absolut senzațional, deoarece reușește printr-un text sublim să umple sufletul cititorului de iubire. și după... e un text din care dragostea răzbate cu fiecare pagină lecturată. De-a lungul poveștii relatate e aproape imposibil să nu ți se umezească ochii, să nu empatizezi la maximum cu personajele, să nu te regăsești în situația lor sau, din contră, să îți dorești să fii în pielea personajelor.


Joi, 28 iunie: Virginia Woolf - Spre Far. Ca de obicei, cărțile Virginiei Woolf sunt mai mult decât ceea ce par la suprafață, iar cea de față nu face excepție, fiind un studiu asupra timpului și memoriei, al convențiilor victoriene privind feminitatea și masculinitatea ca și al realției dintre artă și ceea ce încearcă ea să reprezinte.

Joi, 5 iulie: Robin Hobb - Ucenicul Asasinului, primul volum al trilogiei Farseer. Autoarea ne prezintă povestea unui bastard regal sortit să devină asasinul din slujba regelui, poveste relatată chiar din perspectiva personajului principal, care pentru început nu are nume; fiind mai apoi numit Fitz. Deși inițial evenimentele din viața lui Fitz par simple aventuri copilărești, pe parcurs sunt eliminate detaliile puerile, făcându-se loc pentru lămuriri suplimentare ale intrigilor de curte care se țes încet-încet și în care personajul principal se va prinde ca o muscă în plasa unui păianjen.

Duminică, 8 iulie: Larry Niven - Moștenirea Heorot.  Cadrul general al narațiunii este reprezentat de prima colonie pământeană pe planeta Avalon care pare un adevărat succes; recoltele sunt bune iar vietățile extraterestre nu pun probleme. Sau cel puțin la început, deoarece ceea ce părea o excelentă sursă de hrană și un pește excelent se dovedește a fi mai mult decât atât, se dovedește a fi chiar vârful lanțului trofic.

Marți, 10 iulie: Paul Hoffman - Mâna stângă a lui Dumnezeu. Textul cărții în sine e plin de clișee și replici răsuflate, dialoguri banale și uneori penibile, descrieri pe care pur și simplu nu le poți vizualiza și personaje șterse. Problema personajelor poate e cea mai gravă, deoarece dacă la finalul fiecărei replici nu ar exista numele personajului, ar fi imposibil de deosebit după un stil individualizat. Povestea în sine este greu de crezut și perceput chiar și pentru un fantasy.

Joi, 12 iulie: William Trevor - Povestea lui Lucy Gault. Familia căpitanului Gaul este forțată să se mute din Irlanda, în vara anului 1921, din cauza faptului că sunt protestanți dar mai ales deoarece sunt considerați drept parveniți. Fetița lor, Lucy, de doar opt ani pune la cale un plan prin care să-și determine părinții să nu plece, însă idea ei inofensivă precum și un alt incident, un câine care duce o haină de-a fetiței pe plajă transformă totul într-o nenorocire ce va distruge pentru totdeauna viețile celor din familia Gault.

 Joi, 19 iulie: Jennifer Lee Carrell - Codul Shakespeare. Cartea lui Lee Carrel este un extraordinar periplu prin viața și opera lui Shakespeare, care explică și elucidează nedumeririle ori lacunele pe care le poate avea un cititor de rând. De asemenea romanul e construit ca un thriller extrem de captivant în care cu ușurință te poți pierde, încercând să o ajuți pe Kate să descopere adevărul din spatele numelui Shakespeare ori locația pierdutei și extrem de valoroasei ultimei piese shakespeariene, intitulată Cardenio și inspirată din controversatul și totuși plin de succes roman din acea perioadă: Don Quijote al lui Cervantes.

Joi, 26 iulie: Anthony Berkely - Cutia cu bomboane otrăvite. Întrebarea se pune: cine voia să îl asasineze pe sir Eustace Pennefather? Dar eu vă între altceva: nu cumva chiar doamna Bendix trebuia să fie victima? În timp ce luaţi în considerare această variantă vă dau şi un citat care să vă pună pe gânduri şi poate să vă convingă să lecturaţi cartea: Da, la urma urmei, acest asasinat este o mică afacere foarte intimă. Absolut închisă, de fapt, domnule Bradley.

Joi, 2 august: R. Gordon & B. Williams - Tunele 2: În AdâncuriContinuându-şi aventura sa prin subteran, în care a pornit pentru a-şi găsi tatăl Will dă peste numeroase obstacole şi primejdii dar şi peste prieteni neaşteptaţi, fără de care nu ar putea ajunge cu bine la finalul acestui volum. Însă nu va fi ferit de pierderi, atât materiale dar mai ales familiale. Ceea ce îl face pe Will să-și continue misiunea sa de căutare a aiuritului său tată, sunt urmele tot mai clare ale trecerii sale prin Adâncuri, semne care îi arată calea urmată de acesta, precum și mărturii ale ciudaților și blajinilor locuitori subterani, numiți coproliți.

Pentru moment pun punct recapitulării, celelalte recenzii fiind mult prea proaspete astfel încât nu mai e nevoie să vi le reamintesc.


„Citiți mult și scrieți mult” (Stephen King)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...