Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

duminică, 25 noiembrie 2012

Recenzie: Wilbur Smith - Căutarea (#4 Egiptul Antic)


Căutarea este cel de-al patrulea volum al seriei Egiptul Antic scrisă de Wilbur Smith. Primele trei volume le-am citit cu ceva vreme în urmă iar în acest moment nu aș putea să scriu recenzii pentru ele deoarece ar trebui să le recitesc. Mi-am propus să nu mai recitesc cărți pentru că astfel îmi voi limita timpul în care aș putea citi noi romane. În locul a trei recenzii vă voi oferi un rezumat al aventurilor magului Taita desfășurate pe mai bine de o mie cinci sute de pagini.


„Taita era sclav și cel mai frumos bărbat din Egipt. Acesta fusese necazul lui. Stăpânul lui, lordul Intef, era stăpânul Karnakului și guvernatorul a douăzeci și două de provincii ale egiptului de Sus. Dar mai era și homosexual și extrem de gelos pe sclavul său personal. Taita se îndrăgostise de o sclavă din gospodăria stăpânului său, pe nume Alyda. Când i s-a raportat acest lucru lordului Intef, acesta i-a ordonat lui Rasfer, călăul lui, să o omoare încet, sfărâmându-i Alydei capul. Taita fusese obligat să o vadă murind în chinuri. Dar nici această faptă mârșavă nu-l mulțumise pe lordul Intef. Așa că i-a ordonat lui Rasfer să-l castreze pe virginul Taita. Mai era ceva care se adăuga la această situație înfiorătoare. Lordul Intef era tatăl fetiței care, mulți ani mai târziua avea să devină regina Lostris. Nu-i păsa de fiica sa și-l numise pe Taita, eunucul, tutorele și mentorul ei.” (p. 256) De-a lungul celorlalte două volume Taita este călăuza spirituală a familiei regale începând așa cum scrie în fragmentul de mai sus cu regina Lostris și continuând cu fiul ei, Memnon și apoi cu nepotul, Nefer.
În contextul volumului patru Taita are peste 150 de ani fiind un Muritor cu Viață Lungă. Pe lângă puterile și cunoștințele deja acumulate, în incipitul romanului lui Taita îi va fi deschis Ochiul Interior prin intermediul căruia va putea deosebi Adevărul de Minciună.
Magul Taita este chemat de faraonul Nefer Seti să își folosească cunoștințele și puterile pentru a readuce prosperitatea în Egipt deoarece Nilul, fluviul mamă care îi hrănește pe Egipteni a secat. Din lipsa apei potabile s-au abătut boli și molime asupra orașelor egiptene.
Taita pornește împreună Merren Cambyses și o sută de soldați egipteni pe Nil în amonte pentru a afla cauza tuturor problemelor. După ce înaintează cu greu prin mlaștini și terenuri necunoscute și pierd o mare parte din oameni și din cai ajung în ținutul Jaari unde domnea Eos. Eos, așa cum aflase Taita de la magul Demeter, e o muritoare extrem de înzestrată și care pretinde a fi zeiță.
Cum vor decurge evenimentele și dacă personajele vor reuși să scape de sub vrăjile subjugatoare ale vrăjitoarei Eos puteți afla doar lecturând volumul patru al seriei Egiptul Antic apărut la Rao în 2010.
Seria Completă
Țin să fac și o avertizare: Wilbur Smith folosește un limbaj colorat și extrem de explicit atât atunci când descrie evenimentele sângeroase și crude cât și atunci când e vorba de scene sexuale intime; ceva în genul lui George RR Martin.






3 comentarii:

  1. Imi e doar sa citesc asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  2. Soţul meu citise până la un moment dat acest roman de Wilbur Smith. Mi-a spus şi el că este foarte bun dar încă n-am reuşit să-l citesc. Ar trebui să-mi fac planuri pentru anul viitor şi să văd cât îndeplinesc din acest plan.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Cori: Fă-ți timp să le citești, merită!

    @ Roxana: Soțul tău are dreptate, W. Smith este bun. Primul volum din serie are un aer de roman istoric, pe parcursule celorlalte și pierd din elementele istorice și e tot mai accentuată partea fantasy!

    Sper să vă placă!

    RăspundețiȘtergere

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...