Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

luni, 17 decembrie 2012

Recenzie: James Agee - Un deces în familie


Roman laureat cu premiul Pulitzer în 1958.
Un deces în familie este o operă cu caracter autobiografic, un roman care ne prezintă cu o profunzime uluitoare suferința și trăirile cauzate familiei, de moartea tragică a lui Jay Follet.
Metafora fundamentală a romanului este întoarcerea acasă. Povestirea începe cu Jay și fiul său, Rufus, întorcându-se mulțumiți acasă după vizionarea unui film la cinematograful din oraș. Povestirea este continuată din două perspective, cea clasică, cu narator la persoana a III-a și cea specifică textelor biografice, cu narațiune la persoana I și narator-personaj principal. Finalul romanului ne reîntoarce la metaforă. Astfel îl vedem pe Rufus întorcându-se acasă împreună cu Andrew, de data aceasta în tăcere și consternați pentru că multe lucruri s-au schimbat între timp.

Tema întoarcerii acasă cu toate implicațiile privind moartea, precum și întoarcerea la copilărie străbate întregul roman și năzuința scriitorului de a recupera un trecut ce pare imun la schimbare și la moarte împrumută textului o notă de nedisimulată melancolie.
Ca întindere temporală romanul începe cu câteva ore înainte de moartea lui Jay și se încheie la câteva zile după înmormântare. Autorul redă exact momentele tulburătoare și încețoșate care se succed după aflarea teribilei vești. Cea mai mare parte a poveștii se concentrează asupra nopții în care familia încearcă să conștientizeze că Jay nu mai este printre ei.
Cartea lui James Rufus Agee este o dramă excepțională care emoționează chiar și cititorii care nu au trecut prin astfel de momente.
Deși lectura cărții lui Agee a fost un experiment, pentru mine s-a dovedit unul destul de reușit. V-o recomand, dacă aveți dispoziția necesară lecturării unei drame.
Aceasta este a patra carte din seria experimentelor mele literare. Este posibil să fie și ultima din acest an deoarece BJBN s-a închis pentru că se mută într-un nou spațiu.
Lecturi plăcute!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...