Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

vineri, 19 iulie 2013

Recenzie: Madeline Miller - Cântul lui Ahile

Am aflat de „Cântul lui Ahile” datorită fructitzei și blogului ei axat pe lecturi mature și numai bune de dezbătut. Romanele istorice au mereu loc în sufletul meu de cititor pe lângă celelalte genuri dragi. „Cântul lui Ahile” se citește ușor și lin povestea spunându-se singură parcă fără să fie nevoie de intervenții exterioare.
În romanul de față avem povestea lui Ahile, din momentul în care Patroclu, prinț surghiunit în Ftia, îl întâlnește și îl îndrăgește devenindu-i prieten, tovarăș, confident și soț și până după moartea lor când cenușa trupurilor li se odihnește pe o colină în fața cetății Troia.
Deși centrul atenției îl deține Ahile, mie mi s-a părut că Patroclu e mai important și demn de luat în seamă, el fiind entitatea din umbră care a condus destinul lui Ahile pe făgașul spre glorie și nemurire, și fără el sunt sigur că Ahile nu și-ar fi împlinit destinul de Ariston Achaion, cel mai mare dintre ahei.

Deși cei doi nu vor să ia parte la războiul împotriva Troiei, sunt mulțumiți cu traiul frumos și liniștit alături de Chiron, centaurul care a antrenat și educat numeroși eroi printre care Iason și Esculap fiind cunoscut și ca inventatorul medicinei, ajung să lupte contra Troiei (Ilion, dacă nu știați de la ce vine denumirea de Iliada) forțați de împrejurări. Deși ascuns de către Thetis, mama sa, pe o insulă și îmbrăcat în haine femeiești, Odiseu îl recunoaște pe Ahile și îl demască forțându-l să-l urmeze în armata lui Agamemnon. Patroclu îl însoțește pe Ahile ca soț și iubit dar este și el obligat să ia parte la război datorită unui jurământ făcut când era copil; un jurământ prin care toți pețitorii Elenei, printre care s-a numărat și Patroclu, s-au obligat să respecte decizia ei în privința soțului pe care îl alege și să o apere și să o protejeze. Elena a fost furată de către Paris și ascunsă în Troia, iar Menelau și fratele său Agamemnon îi cheamă pe toți cei care au jurat să se alăture lor în lupta pentru răzbunare promițându-le bogățiile imense ale Troiei.
Ceea ce inițial trebuia să fie un război de unu-doi ani se transformă într-unul de peste zece ani și asta pentru că Ahile nu-l ucide pe Hector, deoarece o profeție dezvăluită de Thetis spune că după moartea lui Hector vine și cea a lui Ahile. Probabil că Moirele, sătule să-l vadă pe Ahile că își ocolește destinul, determină o nouă schimbare, astfel că o nouă profeție apare. Moartea lui Hector va surveni după moartea celui mai vrednic dintre ahei.
Vă las pe voi să aflați cine e cel mai vrednic dintre ahei și care va fi mersul exact al lucrurilor.
Vă recomand romanul lui Madeline Miller și vă îndemn să-l citiți cât mai curând. Deși e ficțiune istorică „Cântul lui Ahile” nu numai că păstrează intacte elementele și evenimentele din Iliada dar parcă le îmbogățește și determină cititorii să le trăiască mult mai intens, datorită personajelor multidimensionale create.

Un roman istoric care își merită pe deplin Premiul Orange pentru Ficțiune în 2012.

Linkuri de achiziție: 
- prin libris.ro
- prin elefant.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...