Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

luni, 24 martie 2014

Recenzie: Robert Harris - Factorul groazei

Robert Harris ne transpune prin intermediul poveștii sale într-o lume în care tehnologia e pe cale de a ne controla viețile, o lume nu foarte diferită de prezent, o lume aproape actual. Alexander Hoffman, protagonistul romanului Factorul Groazei este un fizician talentat care însă suferă o cădere nervoasă, ceea ce îl duce la concedierea sa din rândul personalului CERN.
Alexander împreună cu prietenul său Quarry își deschid propria companie prin intermediul căreia creează o inteligență artificială, numită VIXAL. După crearea lui Vixal viața lui Alexander se schimbă total, într-o zi primește o carte pe care nu o comandase, într-o seară este atacat în propria casă, iar propriul birou ajunge să îi fie împânzit de camere video. Toate acestea sunt defapt acțiuni comandate de el însuși, sau cel puțin așa afirmă cei care le execută.

Adevărul este însă faptul că Vixal a devenit o entitate proprie care încearcă să îi controleze viața, utilizând principiul groazei, pe baza căruia fusese concepută pentru a influența pe cei din jur. În mod normal Vixal acționa pe piețele bursiere cumpărând acțiuni și vânzându-le cu puțin timp înainte de petrecerea unor catastrofe aducând astfel o avere posesorilor.
Deoarece Vixal devine periculoasă și nu se mai mulțumește cu sarcinile ce îi sunt date, Alexander decide să o distrugă înainte de a scăpa complet de sub control,  sau cel puțin așa are acesta impresia.
Factorul groazei, romanul lui Robert Harris nu face altceva decât să ilustreze dorința de înavuțire a omenirii, accesele de avariție care pun stăpânire pe sufletul uman, odată ce acesta descoperă o metodă simplă și rapidă de a schimba statutul financiar, fără a lua în considera potențialele consecințe.
Inclusă în seria Bestseller a colecției Strada Ficțiunii de la editura All, Factorul groazei este un roman de lecturat și meditat la mesajul său. Recenzia face parte din campania aceleiași edituri, campanie intitulată „Citește și câștigă cărți pe viață din colecția Strada Ficțiunii”.

Lecturi frumoase vă doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...