Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

sâmbătă, 19 aprilie 2014

Recenzie: Italo Calvino - Cărarea cuiburilor de păianjen

Autorul îmi era necunoscut, iar faptul că e italian și nu britanic sau american cum sunt cei pe care îi citesc de obicei, m-a determinat să citesc Cărarea cuiburilor de păianjen. Italo Calvino s-a născut în 1923 în Cuba. La vârsta de 20 a refuzat serviciul militar, fugind în munți, apoi s-a înrolat în Rezistență timp de 2 ani. După ce se întoarce la Torino începe Facultatea de Agricultură, pe care o abandonează în favoarea Facultății de Arte.
Debutează cu Cărareacuiburilor de păianjen distinsă cu premiul Riccione, apoi i-au urmat Vicontele înjumătățit, Castelul destinelor încrucișate, Orașele invizibile. Pentru ultimul dintre ele a primit numeroase premii. În 1985, anul morții sale, era cel mai tradus autor italian al tuturor timpurilor.

Cartea ne dezvăluie povestea orfanului Pin, care trăiește doar cu sora sa care este prostituată. Acțiunea are loc în timpul Primului Război Mondial în Italia fascistă. Pin se agață de oameni maturi, copiază comportamentul acestora, se prostește, face glume obscene, încercând să fie inclus printre ei. Într-o zi fură de la un căpitan neamț, care venise la sora lui, un pistol. Îl ascunde pe malul râului unde descoperise cuiburi de păianjeni. Când se întoarce de la râu este însă capturat iar în locul în care sunt toți prizonierii, Pin îl întâlnește pe Lupu Roșu - un partizan. Împreună evadează și pornesc spre cuibul partizanilor. Pe drum însă Lupu Rosu îl părăsește dar ceva mai târziu Văru’ - un alt partizan – dă peste Pin și îl duce la Pişicheru’. Pin este acceptat în gașca lor datorită glumelor deocheate și a limbajului licențios pe care îl folosește. Liderii îi interzic să ia parte la lupte chiar dacă Pin susține că are un pistol. Astfel este pus pe post de ajutor de bucătar. Pin îi mărturisește lui Piele ascunzătoarea pistolului. Piele dezertează și se înrolează în Brigăzile Negre de partea nemților. Nemții încearcă să-i prindă pe partizani dar aceștia își muta cuibul. Din cauza unor glume proaste pe care Pin le face la adresa șefului de departament, este nevoit să fugă. Se întoarce la soră-sa, care se dovedește a fi spion german. Tot la ea găsește arma furată de Piele. O ia de la ea și fuge la cuiburile de păinjen. Acolo se întâlnește cu Văru’.
Ce se întâmplă însă mai departe nu e deloc simplu sau ușor de ghicit, dar puteți afla lecturând Cărarea cuiburilor de păianjen romanul lui Italo Calvino, publicat pe Strada Ficțiunii a editurii All. Povestea e frumoasă și tristă. Povestea de viață a unui copil pierdut prin război, orfan, pe care nimeni nu îl înțelege și pe care toți îl gonesc.

         Așa cum cred că ați ghicit și acest roman face parte din frumoasa campanie ce ne îndeamnă să să citim: Citește și câștigă cărți pe viață din Colecția Strada Ficțiunii a editurii All.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...