Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

sâmbătă, 27 septembrie 2014

Recenzie: Agatha Christie - Ultimele cazuri ale lui Miss Marple

Nouă povestiri ce poartă semnătura celebrei Agatha Christie fac parte din acest subțirel volum. Două dintre acestea nu o au însă pe simpatica și extrem de inteligenta bătrânică drept investigator principal, să spunem așa. Păpușa croitoresei și În oglinda misterioasă au defapt un caracter paranormal și nicidecum nu fac parte din tiparele cu care autoarea ne-a obișnuit în romanele sale, dar asta nu le știrbește deloc din frumusețea lecturii așa că vă îndemn să nu săriți peste ele sub nici o formă.
În cele ce urmează o să vă prezint succint celelalte șapte dintre Ultimele cazuri ale lui Miss Marple, în care ca de obicei Miss Marple îți pune la treabă agerimea, spiritul de observație și capacitatea ei de a face comparații cu banale evenimente din micuțul sat St Mary Mead, comparații ce nu au altă finalitate decât descoperirea făptașului în cazurile mult mai complicate  care îi sunt aduse în atenție.


Prima povestire este intitulată Sanctuar și ne prezintă cazul unui mort în biserica din sătucul Chipping Cleghorn. Nimeni nu știe de ce acesta a ales că caute sanctuar tocmai în acea biserică, dar rudele lui insinuează că acesta s-ar fi sinucis. Soția viacarului, cea care l-a găsit pe muribund e de altă părere așa că o cheamă în ajutor pe mătușa ei. Iar mătușa ei nu e alta decât Miss Marple.
O glumă ciudată e povestea unor moștenitori care nu reușesc sub nici o formă să descopere averea lăsată de înaintașul lor, iar pentru asta îi cer ajutorul lui Miss Marple. Va fi ea oare destul de perspicace pentru a afla cum a fost acunsă o avere considerabilă?
În Crima comisă cu metrul de croitorie situația pare destul de clară chiar din titlul. Însă cine să o fi făcut și mai ales cu ce motiv. Tocmai acestor lucruri trebuie Miss Marple să le de-a de capăt.
În următoarea poveste Miss Marple are mai mult rol de consultant, deoarece doctorul Haydock a rezolvat misterul deja. Însă lui i-a trebuit mult timp și a urmat o cale grea și sinuoasă, în timp ce pentru Miss Marple a fost o simplă distracție să afle cum o îngrijitoare nebună a reușit să ucidă tânăra soție a noului proprietar. În plus Cazul îngrijitoarei constituie și un fel de medicament pentru anemia de care suferă bătrânica noastră.
Cazul menajerei fără cusur expune ingeniozitatea personajelor atunci când doresc cu tot dinadinsul să facă ceva rău, să îți însușească bunurile de preț ale altor persoane. Din fericire există Miss Marple, care acționează prompt atunci anchetatorii se află în impas.
Miss Marple spune o poveste este singura dată când Miss Marple e naratorul. Aceasta are un stil cu totul aparte de a poveste situațiile în care și-a pus la contribuție spiritul deductiv pentru a da de capăt unui caz complicat. Aici rezolvă misterul unei morți într-o cameră încuiată pe dinăuntru.
Ultima dintre povestirile ce o implică pe Miss Marple e Nebunia lui Greenshaw. Nici măcar în ultima dintre situații bătrânica noastră simpatică nu se lasă mai prejos și îi dă de capăt unei afaceri extrem de încâlcite, la fel de încâlcite precum arhitectura casei în care are loc.

Acestea fiind zise, sper că v-am retrezit interesul pentru detectiviseme alături de cea mai simpatică doamnă detectiv din literatura universală. Vă doresc lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...