Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

duminică, 9 august 2015

Recenzie: Michael Cunningham - Orele

Stabilit încă din facultate ca roman de studiat, Orele lui Cunningham s-a dovedit a fi o carte de care m-am apucat cu greu. Recunosc, romanele realiste nu sunt genul meu preferat. De data aceasta însă voiam o lectură de scurtă durată menită să îmi clătească mintea după romanele fantasy citite anterior.
Orele ne prezintă în paralel viețile a trei femei. În Londra anului 1923 Virginia Woolf se chinuie să treacă peste angoasele și migrenele pe care le are și reușește să scrie Doamna Dalloway. În prezent, în Greenwich Village, Clarissa Vaughn face pregătiri pentru o petrecere pentru ziua de naștere a fostului ei iubit, un poet obscur măcinat de SIDA. În 1949 în Los Angeles Laura Brown descoperă romanele Virginiei Woolf și nu se poate opri din a le lectura. Destinele celor trei femei se întrepătrund, legate fiin prin intermediul scriitorii.


Pe parcursul celor aproape două sute de pagini pot fi urmărite acțiunile și deciziile fiecăruia dintre cele trei protagoniste. Autorul ne aduce în fața ochilor câte o zi decisivă din viața fiecăreia. Astfel o putem urmări pe Virginia încercând să treacă peste suferințele fizice și psihice si să pună pe hârtie ideea ce ajunge să fie romanul Doamna Dalloway. De asemenea putem observa chinurile ei în încercarea de a fi o ființă socială conformă cu cerințele societății.
Un sfert de secol mai târziu o putem observa pe Laura Brown încercând să facă față acelorași probleme. O putem observa încercând să fie o soție fermecătoare, o casnică pricepută, o prietenă de nădejde și o mamă iubitoare. Ca și în cazul Virginiei, strădaniile par a fi în zadar. Singurul lucru care o poate alina e lectura romanului Doamna Dalloway.
Cincizeci de ani mai târziu Clarissa Vaughan, supranumită Doamna Dalloway de către prietenul ei, este urmărită cum pune la cale o petrecere și cum fiecare etapă trezește anumite amintiri din viața ei destul de zbuciumată.
Doamna Dalloway a spus că va cumpăra ea însăși florile e fraza care sigur vă va bântui mintea pe toată durata lecturii romanului: fraza care face conexiuni între prezent și trecut. Așa cum spuneam mai devreme Orele nu e un roman ușor de abordat în ciuda scurtimii sale. Odată lecturat însă, vă va da satisfacția unei experiență de lectură superioară și senzația că sunteți singurul cititor care a experimentat asta.
Romanul Orele a fost distins cu Premiul Pulitzer, iar ecranizarea sa, cu Meryl Streep, Nicole Kidman și Julianne Moore în rolurile principale, a câștigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, a primit Globul de Aur, precum și nouă nominalizări la Premiul Oscar.

Vă doresc o lectură cât mai plăcută! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...