Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

joi, 9 februarie 2017

Recenzie: Jojo Moyes - Înainte să te cunosc

                                                                                                  
Titlu original: Me before you
Editura: Litera
Anul apariției: 2016
Traducerea: Gabriel Tudor
Număr pagini: 398


Poate mulți dintre voi ați văzut filmul și nu aveți nicio intenție să descoperiți povestea integrală a lui Will și Lou. Exact așa gândesc și eu după ce vizionez un film care are la bază o carte. Știu deja povestea, la ce să pierd vremea lecturând ceva la care știu oricum sfârșitul? Și da, nu poți să-ți imaginezi un personaj feminin plin de energie și cu gusturi ciudate în modă, fiindcă un-doi în minte îți apare zâmbetul imens al Emiliei Clarke; sau un tânăr nearanjat și măcinat de cruzimea sorții care l-a pus în scaunul cu rotile, pe care nimeni nu l-ar fi putut interpreta mai bine decât Sam Claflin.



Cu toate astea e diferit modul desfășurării acțiunii în carte, felul în care sunt construite personajele, emoțiile descrise într-un mod aparte, care pur și simplu te trag în poveste; poți să simți bucuria Louisei și mâhnirea lui William, supărarea care-i apasă pe părinții lui sau invidia care o nutrește iubitul fetei față de tetraplegic; per ansamblu cartea este the real deal”.
Louisa Clark este o tânără de 27 de ani care lucrează într-o cafenea, locuiește cu părinții, bunicul, sora și fiul acesteia. Se consideră împlinită deoarece are o slujbă, are un iubit și un acoperiș deasupra capului. Nu simte nevoia să iasă din zona de confort, să evolueze, să se remarce, să-și valorifice calitățile. În momentul când este dată afară, începe să se alarmeze fiindcă ea nu are nici un fel de studii superioare care ar putea să o ajute în a găsi un nou loc de muncă. După lungi căutări și încercări eșuate la fabrica de pui, la fast food, primește un interviu pentru un post de îngrijitoare la domiciliu.
Fără a sta prea mult pe gânduri, doamna Traynor îi oferă job-ul fetei. Nu are parte de cel mai cumsecade pacient; Will în vârstă de 35 ani este tetraplegic și nu dorește decât să-și pună capăt suferinței cât mai repede. Pe cât de mult și-a iubit viața și meseria înainte de accident, pe atât de mult o urăște acum.
Lou nu este o fată obișnuită, nu se îmbracă sofisticat, nu se machiază, este un suflet de copil într-un trup de adult. Adoră să poarte haine colorate, unele chiar croite de ea; este plină de optimism, veselă și vrea ca toată lumea din jurul ei să fie așa. De aceea primește depresia lui Will ca pe o provocare de a-l schimba.
Devine și mai ambițioasă când știe că el vrea să-și curme viața în câteva luni. Munca îi ocupă mai tot timpul, încât aproape uită că are un iubit sportiv. Nu că asta ar reprezenta vreo problemă, pentru că ea nu este foarte îndrăgostită de Patrick.
Îl duce pe Will la concerte, curse de cai, îl scoate în oraș, merge cu el la nunta fostei lui iubite și în final pe insula Mauritius care speră că îl va face să se răzgândească. Ultima seară pe plajă simbolizează un moment de cumpănă pentru cei doi, fiindcă își mărturisesc sentimentele unul față de celălalt.
Dacă băiatul își va schimba opțiunea sau dacă fata îl va înțelege, veți afla doar lecturând romanul.
Sunt foarte obișnuită cu poveștile de iubire mai puțin comune, dovadă fiind romanele lui Sparks și Musso pe care le-am citit cu cea mai mare plăcere de fiecare dată. Am apreciat în mod special conexiunea care o creează autoarea între cei doi inși; cu toate că sunt atât de diferiți reușesc să devină compatibili.
Romanul poate fi achiziționat de aici. 
Lectură plăcută!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...